Tidligere arrangementer

Der er tidligere afholdt en række arangementer i Antico Frantoio d'Oro.
Disse arrangementer viser noget af det du kan opleve i Oro og kan måske være inspiration til, hvad du ønsker at se og opleve når du er hos Antico Frantoio d'Oro.
Du kan besøge stederne eller selv organisere et arrangemenet sammen med andre gæster.
Hvis du ønsker hjælp til et arranement har du mulighed for at kontakte Lene Brøndum, der bor i Umbrien.

Arrangementerne er afholdt med mødested: Fællesrummet på Antico Frantoio d’Oro, hvis der ikke er nævnt andet.

En liste over arrangementer afholdt i 2022 finder du her.

 

Assisi og møde med den danske munk Theodor. 
På denne tur mødes vi i Assisi, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom er et af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! I Assisi mødes vi med den danske munk Theodor, der er en af familien Brøndums nære venner.
Theodor vil personligt vise os rundt i den smukke Basilica di San Francesco. Theodor selv kender kirken særdeles godt, da den tilhører Fransiscanerordenen, som han har været en del af i flere end 30 år.
Byen, som den danske digter Johannes Jørgensen gjorde verdenskendt, da han skrev sin store biografi om den hellige Frans, som åbnede verdens øjne for byen og indledte pilgrims- og turiststrømmen.
Assisi er den dag i dag kendt for den hellige Frans af Assisi, en rig klædehandlers søn, der finder Gud og skaber en ny munkeorden Franzikaner munkene/ gråbrødrene, der nu er en verdensomspændende orden. Byen, der ligger placeret på en høj bakketop, er en fantastisk oplevelse at besøge. Som gæst i byen bliver man muligvis en smule udfordret, da byen i høj grad har gader og stræder, der alle synes at gå opad (hvad de naturligvis ikke gør), men den er bestemt et besøg værd!
Herefter går turen med små udvalgte stop undervejs på gåben op til Rocca Maggiore, der ligger ovenover Assisi og har den skønneste udsigt. Her med byen under os vil vi spise de lækre madpakker med umbriske specialiteter, som Lene har taget med til os.
Mødested: Basilica di San Francesco, Assisi

Foredrag om olivenolie og madlavning.
I Italien er der ikke mange retter, hvori olivenolie ikke indgå – og enhver italiensk familie med respekt for sig selv laver da også – selv den dag i dag – deres egen olivenolie hvert eneste efterår.
I dag dykker vi ned kulturen bag olivenoliens gyldne dråber, og skal lære hvilke forskelle der er. Vi skal smage på forskellige olier, og bagefter lave mad med dem. For er der noget en god olie kan, så er det at løfte et ret til noget ganske usædvanligt!
Efter oliesmagning og foredrag går vi i køkkenet, hvor vi sammen skal lave dagens 3-retters frokost
Dagens menu:
Foccacia
Hjemmelavet ravioli med traditionel umbrisk fyld
Mascaponetærte med friske bær eller frugt

Foredrag om trøfler og madlavning med Familien Brøndum

Trøflen har en vigtig rolle i det umbriske køkken – og både den sorte og den hvide er at finde i de umbriske skove – hvis man altså ved, hvor man skal lede.
Dagens foredrag handler om denne jorden diamant, der er en unik smagsgiver.Vi skal undervejs smage forskellige trøffelprodukter – og sammen laver dagens 3-retter frokost med rigelige mængder trøffel, selvfølgelig.
Dagens menu:
Bruschette med trøffelsalsa og trøffelcreme
Uova strappazzata
Hjemmelavet pasta norcina med trøffelsalsa

Foredrag om livet i Umbrien og madlavning med Familien Brøndum. 
Lyt med, når Lene fortæller om Umbrien, Italiens grønne hjerte. For hvad er regionen for en størrelse? Hvordan er kulturen, historien og traditionerne, og hvordan lever den almindelige umbrer?Som et gammel ordsprog siger; Uden mad og drikke duer helten ikke, så derfor skal vi selvfølgelig også en tur i køkkenet, hvor vi blandt andet sammen skal lave dagens frokost. Dagen slutter efter en 3-retters frokost med et godt glas vin eller tre.
Dagens menu:
3 slags bruschetta med fyld
Hvid lasagne
Panna cotta med karamelsauce

Guidet bytur i Montone
Kom med på guidet bytur i Montone. Byen har godt 1.600 indbyggere og er på listen over Italiens 100 smukkeste byer – og det med rette. Den lille landsby er en sand perle med brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster. De bugtende gader synes at gå mere op end ned, og om hvert hjørne venter nye kroge og hyggelige gyder.
Varighed: ca. 1½ time.
Mødested: Piazzaen i Montone

Foredrag og madlavning
Lyt med, når Lene fortæller om Umbrien, Italiens grønne hjerte. For hvad er regionen for en størrelse? Hvordan er kulturen, historien og traditionerne, og hvordan lever den almindelige umbrer?
Som et gammel ordsprog siger; Uden mad og drikke duer helten ikke, så derfor skal vi selvfølgelig også en tur i køkkenet, hvor vi blandt andet sammen skal lave dagens frokost. Dagens slutter efter en 3-retters frokost med et godt glas vin eller tre.
Varighed: ca. 5 timer.
Mødested: Piazzaen i Montone 

Kom med på trøffeljagt
Trøflen har en vigtig rolle i det umbriske køkken – og både den sorte og den hvide er at finde i de umbriske skove – hvis man altså ved, hvor man skal lede. Trøffeljægeren Giuliano har sagt ja til at tage os med på jagt efter disse jordens diamanter – en jagt, der naturligvis foregår med hjælp fra en ægte trøffelhund. Efterfølgende skal vi smage på forskellige trøffelprodukter.
Varighed: 2½-3 timer.
Mødested: Piazzaen i Montone

Trøffeljagt og byrundtur

Trøflen har en vigtig rolle i det umbriske køkken – og både den sorte og den hvide er at finde i de umbriske skove – hvis man altså ved, hvor man skal lede. Trøffeljægeren Giuliano har sagt ja til at tage os med på jagt efter disse jordens diamanter – en jagt, der naturligvis foregår med hjælp fra en ægte trøffelhund. Efterfølgende skal vi selvfølgelig smage de friske trøfler, som vi har fundet.
Efter trøffeljagten er der byvandring i Montone, der er på listen over Italiens 100 smukkeste byer – og det med rette. Den lille landsby er en sand perle med brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster.
Varighed: ca. 4 timer,
Mødested: Piazzaen i Montone

Meet, greet and eat – besøg hos lokale producenter
Søndag står helt og holdent i de gode madvarers tegn, når vi besøger både en lokal osteproducent, en ditto slagter og en vinbonde.
Vi starter denne tour de force hos den lokale osteproducent Eros Monni, der er 3. generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret pecorini (fåreoste). Vi får en rundvisning, får fortalt familiens historie, hører om familiens udfordringer med de vilde ulve, der er i området og skal selvfølgelig smage nogle af de fantastiske oste, som familien producerer. Herefter går turen til Alberto Bracchini, der er en af Umbriens mest anerkendte slagtere. Hos Alberto skal vi høre om produktionen og selvfølgelig smage på nogle af hans lækre ting.
Til sidst går turen til den lokale vinbonde, Valeria, der viser rundt på sit vinsted og fortæller om livet som vinbonde, inden vi selvfølgelig også her skal smage på nogle af hendes vine.
Alle 3 steder er det selvfølgelig muligt at købe produkter med hjem 
Mødested: Piazzaen i Montone

Ægte umbrisk Slagterfest
Igen i år er det muligt at komme med til ægte umbrisk slagterfest med god mad, vin og musik.
Aftenen foregår lige udenfor Montone, hvor vores lokale slagter Alberto disker op med alverdens lækkerier og specialiteter fra hans lille produktion. Hjemmelavet charcuterie i alverdens udformninger og sprød porchetta med salat, er blot noget af det, vi vil få serveret.
Til at gøre aftenen helt speciel får vi selskab af Valentino og Moreno, der med harmonika og sang vil spille op til dans og løjer.

Keramik for alle pengene
I Deruta finder man den ene keramikbutik efter den anden. Den typiske "Deruta stil" fornægter sig ikke, når man går en tur igennem byen. Mange af kunstværkerne er dyre, men også meget flotte og håndværk af høj klasse. I perioder kan det lade sig gøre at komme ind og se værkstederne, hvor keramikken bliver lavet.
Vi starter denne tur udenfor Deruta ved sanctuariet Madonna dei Bagni, der huser en samling på over 600 ex-voto i majolica. Ex-voto er nådegaver, som man efterlader i kirken, når en helgen, Madonna´en eller Gud har hørt din bøn, helbredt eller reddet dig. I Madonna dei Bagni er ex-voti’erne ganske specielle – det er nemlig store bemalede platter, der fortæller historier om lidelser, ulykker og helbredelse gennem flere århundreder. En helt usædvanlig oplevelse!
Efter at have oplevet Madonna dei Bagni kører vi på besøg hos Domiziono, der laver moderne keramik og er berømte i hele Italien for deres hånddekorerede borde mm. Vi får lov til at kigge med og ser, hvordan det hele bliver til. 
Mødested:   Madonna dei BagniI
Varighed ca. 3 timer

Guidet tur i det hemmelige Perugia
Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har en 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum og har siden 1973 været hjemsted for Umbria Jazz festival, der er den største af sin art i hele Italien.
Perugia, en af Italiens ældste byer, er grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. Universitetet i Perugia, der blev grundlagt i 1308, er et af Europas ældste. Med godt 40.000 studerende fra hele verden, omkring en fjerdedel af byens befolkning, sætter studentermiljøet sit tydelige præg på byen i form af en ung og international atmosfære.
På denne udflugt går vi rundt i den mere ukendte del af byen samtidig med at I får fif og gode råd til, hvordan byen bedst opleves. For hvad bør man ikke gå glip af, hvad skal opleves, hvor spiser man godt i denne pragtfulde by, som de fleste turister desværre ofte får alt for lidt ud af.
Mødested: Piazza Italia, Perugia
Varighed: 4 timer

Vandretur til etruskergrav
Udgangspunktet for dagens vandretur ligger ved kirken San Giovanni del Pantano mellem Monte Acuto og Monte Tezio. 
Første bygningsværk vi kommer forbi på dagens rute er Torre Gualterotta – tårnresterne fra en gammel borg fra omkring midten af det 12. århundrede. Borgen blev bygget for at forsvare vejen fra Cortona til Perugia og Umbertide. Den troner i dag som en smuk ruin i et bjergtagende landskab.
På den videre vandring i det smukke landskab kommer vi forbi Castello del Bisciaro, et stort fæstningsværk bygget i 1577, som stadig den dag i dag er forbundet med et utal af lokale legender og myter.
På tilbageturen lægger vi vejen forbi en etrustisk grav, Tomba etrusca del Faggeto, der dateres tilbage til anden halvdel af det 2. århundrede f.kr. Graven blev ved et tilfældet opdaget i  1919-20 af en tømmerhugger og ligger nærmest naturligt indlejret i en bakke.
Turen er ca 10 km i relativt fladt terræn med kun få stigninger på behagelige stier. Kun en større stigning i slutningen af turen. Turen kan gennemføres af de fleste med alm. kondi.
Mødested: San Giovanni del Pantano ved cafeen
Varighed: Ca. 3 1/2 time

Byrundtur, giropizza og oliesmagning
Kom med på guidet bytur i Montone. Byen har godt 1.600 indbyggere og er på listen over Italiens 100 smukkeste byer – og det med rette. Den lille landsby er en sand perle med brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster. De bugtende gader synes at gå mere op end ned, og om hvert hjørne venter nye kroge og hyggelige gyder. 
Efter rundturen mødes vi med Paolo Mordioni, præsident for sammenslutningen af olivenolie-producenter i Umbrien. Paolo vil ikke blot gøre os meget klogere på de gyldne dråber – han vil også lære os at smage og forstå forskellen på god og dårlig olie.
Herefter går turen til piazzaen i Montone, hvor den lokale pizzaolo Michele har forberedt pizza i lange baner til os.
Mødested: Piazzaen i Montone
Varighed: Ca. 4 1/2 time 

Besøg og specialrundvisning på Montelabate-klostret
På denne udflugt besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en særrundvisning af Antonio på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.
Efter  rundvisningen går vi ud på en lille gåtur i området uden de store stigninger, men med de mest fantastiske udsigtspunkter.
Mødested: Abbazia di Montelabate
Varighed ca. 3 timer
Arrangementet er ikke gennemført, da det blev aflyst

Fra druesaft til vin - Castello di Montegiove
Efter en forespørgsel, har vi sat et lille dansk arrangement sammen til andelshaverne med den lille vinsmagning og guidet tur.
Det er midt i vinshøsten og vi viser hvad vi laver i kælderen og du kan også  smage den friske druemost, der engang bliver til vin.
Mødested: Castello di Montegiove, Via Beata Angelina, 1, IT-05010 Montegabbione (TR), Umbria
Varighed ca. 4 timer

Jagten på vintertrøfler åbner - Castello di Montegiove
Trøffeljagt igen (jagten på vintertrøfler åbner) med dansk guide i reservatet under slottet (Castello di Montegiove), så hvis i har lyst til en sjov og anderledes oplevelse, så skriv til os på rikke@castellomontegiove.com og meld jer til. Der er vinsmagning og tur på slottet bagefter og man kan selvfølgelig også købe de fundne trøfler og vores vine og olivenolie i butikken som altid.
Mødested: Castello di Montegiove, Via Beata Angelina, 1, IT-05010 Montegabbione (TR), Umbria
Varighed ca. 6 timer

Julemarked på Castello di Montegiove
For tiende gang afholder vi 4 december julemarked indenfor i salene på slottet. 
Har du lyst til autentisk skandinavisk julehygge på italiensk så kom forbi Montegiove og kom i julestemning. 
Mulighed for at købe frokost og smage vin.
Julemanden kommer selvfølgelig også og deler slikposer ud til børnene fra kl 16-18.
Mødested: Castello di Montegiove, Via Beata Angelina, 1, IT-05010 Montegabbione (TR), Umbria
Varighed: åbent hele dagen

Rundvisning og vinsmagning på Castello di Montegiove
Mødested: Castello di Montegiove
Klassisk guided tour og vinsmagning, hvor I blandt andet kan smage vores 2022 rosato og bianco, samt Eptesio 2016, vores nye top vin.
Der vil også være en tallerken med oste og charcuterie samt pane e olio med 2022 olivenolie. Og der er selvfølgelig rundvisning på slottet og i kælderen som altid
Adresse : Castello di Montegiove, Via Beata Angelina, 1, IT-05010 Montegabbione (TR), Umbria
Tilmelding: rikke@castellomontegiove.com

Vertical smagning og rundvisning på Castello di Montegiove
Mødested: Castello di Montegiove
Special vinsmagning og rundvisning på slottet. Vi har arrangeret en vertical smagning, hvor vi tager gamle årgange ud af vores eget private bibliotek så I kan sammenligne den samme vin fra 4 forskellige år, hvor I blandt andet kan smage vores 2022 rosato og bianco, samt Eptesio 2016, vores nye top vin.
Derudover vil I kunne smage rosato og bianco 2022, der vil også være en tallerken med oste og charcuterie samt pane e olio med 2022 olivenolie som altid.
Adresse : Castello di Montegiove, Via Beata Angelina, 1, IT-05010 Montegabbione (TR), Umbria
Tilmelding: rikke@castellomontegiove.com

Sagrantino smags arrangement  og rundvisning på Castello di Montegiove
Mødested: Castello di Montegiove
Et Sagrantino smags arrangement, så I kan sammenligne den samme drue rent og i sammensætning med andre druesorter i 3 forskellige vine. Derudover vil der være en tallerken med ost og charcuteri og der er selvfølgelig rundvisning på slottet og i kælderen som altid. De 3 vine der er til smagning, som vi kommer til at tale om er Eptesio, Elicius og T.
Adresse : Castello di Montegiove, Via Beata Angelina, 1, IT-05010 Montegabbione (TR), Umbria
Tilmelding: rikke@castellomontegiove.com

Italiensk undervisning med Silvia.
Kom til Italiensk undervisning med vores værtinde Silvia. Undervisningen er for både øvede og begyndere.

Italiensk undervisning med Silvia og vandretur til Sergios Olivengård.
Om formiddagen afslutter Silvia kurset i italiensk og derefter vil hun tage jer med på en vandretur til den lokale olivengård.

Besøg på lokal gård. 
Besøg sammen med vores værtinde Silvia en af de mange lokale gårde i nærheden af Antico. 
Her vil den lokale bonde fortælle om deres produktion og derefter vil der blive serveret en let frokost af lokalt produceret råvarer.

  • Middag organiseret i Oro af Circolo Associaton
    I den gamle landsby (ved siden af kirken).
    Man kan nå området bare gå fra Antico Frantoio, afstanden skal være omkring 500m.